Minden magára valamit is adó cég törekszik arra, hogy a tevékenységéhez kapcsolódó szakmai szervezetek, klubok, szövetségek aktív tagjaként maga is részesévé váljon az adott iparági viszonyok alakításának. Nincsen ez másként nálunk sem, több közgazdasági, pénzügyi, vagy ennél is specifikusabban szakmai szövetségnek, klubnak, szervezetnek vagyunk alapító, pártoló, vagy csak egyszerűen teljes jogú tagjai.

Bár jómagam nem vagyok elkötelezett híve az aktív klubéletnek, egy alkalommal mégis engem delegáltak egy komoly szakmai szervezet éves taggyűlésére, ahol egyebek mellett a mi felvételünk is napirendi pont volt. Alább az ilyen alkalmakkor kötelező vezetői beszámoló. (a szövegből töröltem vagy átírtam az egyértelmű beazonosítást elősegítő adatokat)

 

Szakmai klub, éves taggyűlésének jegyzőkönyve:

 

 

A gyűlésen durván 35-40-en lehettünk! Posta és MAlév volt az asztaltársaság. Első pontban az elnök beszámolt a 2005-ös év eredményeiről, röviden összefoglalom: A Klub meghívást és ezt követően felvételt nyert az Európai Klub-ba! Hurrá! Ők kerestek meg minket és hívták meg az elnököt Bécsbe, hogy bemutassa a magyar szervezetet és működését. Az európai csapat baromi komolyan veszi magát, jelentős lobbi erőt képvisel, komoly szakmai érdekképviseletnek minősül. Több új taggal is bővültek, például a csehekkel, akik 2 éves fennállásuk alatt már megszervezték a világ klub találkozóját is! (Mi magyarok így utólag egyöntetűen egyetértettünk abban, hogy igazán remek hogy a csehek ilyen agresszív fickók, ettől mi még nem érezzük magunkat kevesebbnek... )

Elnökünk ekkor már egy pöttyet zavarban volt Bécsben. Ezt követően vázolták, hogy milyen témákban hány bizottsággal és albizottsággal működnek és milyen eredményeket értek el eddig. Elnökünk kétségbeesése a tetőfokára hág… Pánikrohamának kiteljesedéseként ekkor szót kapott; zavartan beszámolt a havi rendszerességű gyűlésinkről, valamint azok témájáról (üzemlátogatások, baráti borozgatások, vidám kis diskurzusok enyhe szakmai színezettel), és várta a megsemmisítő pillantásokat. Nos, az európai csapat minden várakozás ellenére lelkes éljenzések közepette a keblére ölelte ekkorra már teljesen zavarodott elnökünket, mondván Isten hozott minket, olyan jó hogy vagyunk. Ebből a megrázkódtatásból a finn klub beszámolója rázta fel végleg dicső vezetőnket, akik beszámolója 1 mondatban merült ki mely így szólt: "Évente 2 alkalommal tartunk gyűlést a helyi kocsmában munkaidő után..." - Hurrá, az európai csapat őket is meglapogatta, és biztosította afelől, hogy pont rájuk van szüksége az érdekképviseletnek.

Persze újdonsült tagságunk több szempontból is változásokat hoz (hozhatott volna) klubunk életébe! Egyrészt napi rendszerességgel kap az elnökség szakmai megkereséseket, melyekben kérik állásfoglalásunkat. Eddig minden felvetéssel (másfél perces szigorú szakmai mérlegelést követően) maximálisan egyetértettünk. Felmerült viszont a kérdés, hogy ez az új perspektíva nem indokolná-e esetleg, hogy mi magunk is fordítsuk kissé hivatalosabbá és szakmaiabbá működésünket! A szavazás eredménye: Megmaradunk komoly szakmai szervezetnek tűnő vidám baráti társaságnak! Miután ebben egyetértésre jutottunk (egyöntetű felkiáltással…), újra górcső alá vettük megváltozott helyzetünket, és saját működési elvünk fényében vizsgáltuk meg újra az újdonsült tagságunk nyújtotta lehetőségeket. Meg is leltük az első kihívást, aminek MUSZÁJ megfelelnünk!

Szakmai konferencia Prágában! Hurrá, sör, galuska, boldog italozás, vidám barátkozás! Érkezés egyénileg (kellő számú jelentkező esetén busz bérlésének lehetősége, hisz a magyar klub elkötelezett támogatója minden ilyen vidám baráti összejövetelnek) szállás és a kocsmaszámla egyénileg rendezendő, az előadásokon a részvétel ingyenes. Miután ebben megegyeztünk hirtelen rá is tértünk a második napirendi pontra, a 2006-os költségvetésre! Nagy vidor hangulatunkban megszavaztuk hogy Ágika (a klub titkárnője) kapjon 5%-os fizuemelést, és a tagdíjakat is emeljük 100 000 Ft-ra! Miután gazdaságilag is megerősítettnek éreztük magunkat, jött az új tagok felvétele, és a jelentkezők BEMUTATKOZÁSA! Tavalyról idénre 3 tagot veszített a klub, viszont durván 20 új tagot nyert! Minden jelenlévőben fel is merült a kérdés (hisz szinte kivétel nélkül minden jelenlévő új tag volt) hogy kik a régiek, és kikből állt eddig a klub! A legviccesebbek a Malévos fiúk voltak, akik rövid bemutatkozásukat követően a következő kérdést kapták: A konkurenciához képest hogyan állnak munkabérek tekintetében a magyar piacon? - Nos ekkor már ők is érezték hogy jó helyre kerültek, végre hazaértek, itt mind szakmailag mind emberileg megtalálják azt a támaszt, amire a harcos hétköznapok sodrásában még a legelszántabb közgazdász is a lelke mélyén titkon vágyik!

Következett a "titkos" szavazás, a klub új elnökének megválasztása! Zavartan körbenéztem (5 nevet kellett a papírra írni), és máris új értelmet nyert "titkos" mint jelző! Mindenki a mellette vagy hozzá közel ülők kitűzőjét vizslatta és vadul papírra is vetette amit sikerült onnan leolvasnia! Rövid nevek előnyben. Végül Ágika (a klub titkárnője) segítségével mégis sikerült megszavaznunk a jelenlegi elnökünk a következő egy évre, hangosan megtapsoltuk, nemes küzdelemben bizonyult jobbnak, méltán vívta ki a jelenlévők bizalmát, stb stb. Ezt követte a szabályzat módosítása. Itt új rendet vezettünk be a szavazás tekintetében, hiszen már így is a tervezettnél többet dolgoztunk! Szavazzunk csomagban! Szóval tisztelt titkár úr, sorolja fel hogy mi mindent akar módosítani, mi meg majd a végén jól egyetértünk! Így lett!

A gyűlés végeztével mindenki elégedetten távozott, a hivatalos és jelen beszámolómhoz mérten meglepően szakmai jellegű jegyzőkönyv érkezése a napokban várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ficsill.blog.hu/api/trackback/id/tr341334486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása